Znanost o razkuževanju: Kako se širijo mikrobi in kako jih ustaviti?

Datum objave: 24. marca, 2023

Pomen razkuževanja

Razkuževanje je ključnega pomena za vzdrževanje dobre higiene in preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Razkužila so bistvenega pomena v našem vsakdanjem življenju, zlasti v času svetovne zdravstvene krize, ki jo je povzročila pandemija COVID-19. Ker povpraševanje po učinkovitih rešitvah za razkuževanje narašča, smo v podjetju Mediline razvili inovativen izdelek, dezinfekcijsko komoro OBOXO.

 

Dobre prakse osebne higiene, kot so redno umivanje rok ter pokrivanje ust in nosu ob kašljanju ali kihanju, so sicer učinkovite pri preprečevanju širjenja mikrobov, vendar morda niso vedno dovolj. Tu pride na vrsto razkuževanje.

 

Razkužila so kemikalije, namenjene uničevanju ali odstranjevanju mikroorganizmov na površinah in predmetih. Pogosto se uporabljajo v zdravstvenih ustanovah, šolah in drugih javnih prostorih, da bi zmanjšali tveganje okužb. Razkužila se lahko uporabljajo tudi v domovih in na delovnih mestih za ohranjanje čistega in zdravega okolja.

članek štiri pipete

Kako se širijo mikrobi?

Za razumevanje razkuževanja je treba razumeti, kako se širijo mikroorganizmi. Mikrobi se lahko širijo na različne načine, vključno z neposrednim stikom, posrednim stikom in prenosom po zraku.

 

Do neposrednega stika pride, ko oseba pride v stik s telesnimi tekočinami okužene osebe, kot so kri, slina ali sluz. Do posrednega stika pride, ko se nekdo dotakne okužene površine, na primer kljuke vrat ali pulta. Prenos po zraku se zgodi, ko mikrobi potujejo po zraku in jih druga oseba vdihne.

 

Ko mikrobi vstopijo v telo, lahko povzročijo različne simptome in bolezni, od blagih okužb, kot je navaden prehlad, do težjih bolezni, kot sta pljučnica ali meningitis. Majhni otroci, starejši in osebe z oslabljenim imunskim sistemom, so bolj dovzetne za okužbe in imajo lahko večje tveganje za zaplete.

Vrste razkužil

Obstaja več različnih vrst razkužil, od katerih vsako deluje drugače in je lahko bolj ali manj učinkovito proti različnim mikroorganizmom. Med najpogosteje uporabljenimi razkužili so:

  • Natrijev hipoklorit ali belilo: je močno razkužilo, učinkovito proti številnim mikroorganizmom, vključno z bakterijami, virusi in glivicami. Belilo deluje tako, da razgradi celično steno mikroorganizma, zaradi česar ta odmre.
  • Vodikov peroksid: Vodikov peroksid je še eno učinkovito razkužilo, ki oksidira mikroorganizem, zaradi česar ta razpade in odmre. Učinkovit je proti bakterijam, virusom in glivicam.
  • Kvarterne amonijeve spojine: Kvarterne amonijeve spojine ali kvati so razkužila, ki so učinkovita proti številnim mikroorganizmom. Delujejo tako, da porušijo celično membrano mikroorganizma, zaradi česar ta razpade in odmre.
  • Raztopine na osnovi alkohola: Raztopine na osnovi alkohola, kot sta etanol in izopropanol, so učinkovite proti številnim mikroorganizmom, vključno z bakterijami in virusi. Delujejo tako, da denaturirajo beljakovine in encime v mikroorganizmu, zaradi česar ta odmre.
Članek razkuževanje računalnika

Izbira pravega razkužila

Pri izbiri razkužila je treba izbrati razkužilo, primerno za površino ali predmet, ki ga razkužujemo, in vrsto prisotnega mikroorganizma. Raztopina belila lahko na primer razkuži trde, neporozne površine, kot so pulti ali tla. Nasprotno pa je lahko raztopina na osnovi alkohola primernejša za razkuževanje elektronike ali druge občutljive opreme.

 

Prav tako je treba upoštevati navodila proizvajalca in zagotoviti, da razkužilo ostane na površini dovolj časa.

 

Pomembno je tudi opozoriti, da so razkužila sicer praktično orodje za uničevanje mikrobov, vendar se nanje ne smemo zanašati kot na edino metodo za preprečevanje okužb. Za zmanjšanje širjenja nalezljivih bolezni so ključnega pomena tudi prakse osebne higiene in drugi ukrepi, kot sta cepljenje in socialna distanca.

 

Poleg tega je treba razkužila uporabljati varno in odgovorno. Nekatera razkužila so lahko ob zaužitju ali vdihavanju strupena in lahko ob napačni uporabi povzročijo škodo. Pri ravnanju z razkužili in njihovi uporabi je treba prebrati in upoštevati navodila proizvajalca ter nositi zaščitno opremo, kot so rokavice in zaščitna očala.

Young woman using spray disinfection product on hand, disinfecti

Vloga razkuževanja v zdravstvu

Razkuževanje je ključnega pomena v zdravstvenih ustanovah, kjer so bolniki pogosto izpostavljeni okužbam. Bolnišnice in druge zdravstvene ustanove uporabljajo različne metode razkuževanja, da bi zmanjšale tveganje okužb, povezanih z zdravstveno oskrbo.

 

Higiena rok je ena od metod razkuževanja v zdravstvenih ustanovah. Zdravstveni delavci si morajo pogosto umivati roke in uporabljati razkužilo za roke, da preprečijo širjenje mikrobov. Poleg tega se površine in oprema rutinsko razkužujejo, da se zmanjša tveganje okužb.

 

Študije so pokazale, da lahko učinkovito čiščenje okolja znatno zmanjša tveganje za okužbo, zlasti v okoljih, kot so enote za intenzivno nego, kjer so bolniki izpostavljeni večjemu tveganju.

Prihodnost razkuževanja

S pojavom novih tehnologij se bo prihodnost razkuževanja razvijala. Ultravijolična (UV) svetloba učinkovito uničuje mikroorganizme in se v nekaterih zdravstvenih ustanovah uporablja za razkuževanje površin in opreme.

 

Poleg tega se povečuje zanimanje za razvoj varnejših in okolju prijaznejših razkužil. Nekateri raziskovalci preučujejo uporabo naravnih razkužil, kot so eterična olja, kot alternativo tradicionalnim razkužilom.

 

Z osebno higieno, razkuževanjem ali drugimi ukrepi lahko vsi prispevamo k spodbujanju zdravja in dobrega počutja. Znanost o razkuževanju je pomembna tema za vse, ki želijo vzdrževati dobro higieno in preprečevati širjenje nalezljivih bolezni. Z razumevanjem, kako se mikroorganizmi širijo in kako jih ustaviti, lahko sprejmemo ukrepe za zaščito sebe in svojih skupnosti pred škodljivimi učinki mikroorganizmov.

Članek umivanje rok

Medilinov Oboxo

Dezinfekcijska komora OBOXO je učinkovita rešitev za tiste, ki iščejo zanesljiv in okolju prijazen način razkuževanja površin in predmetov. Uporablja plin ozon, enega najmočnejših biocidov, za odstranjevanje mikroorganizmov, ne da bi pri tem puščala škodljive ostanke ali onesnaževala. Ohišje je plinotesno, kar zagotavlja temeljito razkuževanje vseh površin, in ima uporabniku prijazne programe, med katerimi lahko izbirate. Vključno z možnostjo progama po meri. Zaradi svoje kakovosti, zmogljivosti in varnosti je primerna za različne namene. Uporaba dezinfekcijske komore OBOXO pomaga zagotoviti temeljito razkuževanje predmetov in zaščito pred škodljivimi mikroorganizmi.